Les piscines, els accessos a l'hospital, l'ocupació i el pla estratègic, principals qüestions abordades
El debat va encarar els sis candidats amb representació a l'Ajuntament de Tortosa este mandat. Foto: Cedida
El projecte de les piscines, la creació d’ocupació, l’habilitació d’uns accessos dignes i aparcaments a l’hospital Verge de la Cinta i les expectatives, o no, de construir-ne un de nou, i la redacció d’un pla estratègic municipal, van ser algunes de les prioritats que van desenvolupar els sis candidats amb representació municipal a Tortosa que van participar ahir al vespre en el debat organitzat per la demarcació de l’Ebre del Col·legi de Periodistes, a l’auditori Felip Pedrell. Un debat sincopat i de poca intensitat dialèctica, en què alguns caps de llista es van limitar a anar aprofitant els torns de paraula per desplegar aspectes del seu programa. Pràcticament l’únic aspecte que sí va propiciar cert enfrontament i intercanvi de retrets, en este cas entre els candidats convergent, Ferran Bel, i socialista, Enric Roig, va ser el referent a l’endeutament municipal i la gestió econòmica. A quatre dies justos de conèixer els pronunciament dels votants a la principal plaça de les Terres de l’Ebre, es podia esperar que el debat s’animés en abordar la qüestió de les preferències a l’hora de contemplar possibles pactes postelectorals en cas que CiU no renovés la majoria absoluta aconseguida fa 4 anys, però els candidats van nedar i guardar la roba, sense ser massa explícits, amb alguna excepció.
L’estat de la ciutat i les prioritats de cada formació en el proper mandat va servir per començar a prendre posicions. Bàsicament, es van exposar dos visions molt diferenciades. Per una banda, la de l’alcalde Bel, que va defensar la tasca del govern municipal en matèria de millora dels accessos, equipaments esportius, promoció turística i cultural i millora del casc antic. En la posició contrària, Enric Roig va retreure-li la paràlisi de les piscines o l’ampliació de la zona blava, el popular Xavier Dalmau va parlar d’una ciutat sense nord i el de Plataforma per Catalunya, Jordi Casanova, va criticar la brutícia i l’excés d’impostos. Per la seua banda, el republicà Josep Monclús va insistir en la situació de la piscina i la manca de polítiques d’ocupació, mentre que el cap de llista de Movem, Jordi Jordan, va preferir centrar-se en les prioritats que impulsaria en cas de governar, en este cas per construir una ciutat “més democrática i participativa”, promoure un pla d’ocupació i un pla estratègic.
Roig, en el torn de rèplica, va instar l’alcalde, que havia preferit no respondre d’entrada a les critiques, a entrar al drap, i és en este punt que es va intensificar la confrontació dialèctica entre estos dos candidats, especialment en abordar la qüestió de l’endeutament municipal. Mentre Roig exposava una gràfica amb l’endeutament per càpita i xifrava en 15 milions d’euros el deute que hauria sumat CiU a l’existent en el moment d’entrar al govern, de 35 milions, va dir, l’alcalde rebatia les xifres limitant el deute a 39 milions i contraatacava explicant que al 2007 era de 39 milions mes tres milions d’euros en factures “que vam trobar als calaixos” sense consignació pressupostària, bàsicament referents al pavelló firal. “No vull discutir de forats perquè vostè n’és un gran especialista”, va reblar el convergent.
L'organització del debat ha estat en mans de la demarcació de l'Ebre del Col·legi de Periodistes. Foto: S.BerbísTambé en el següent bloc, en què els candidats van anar exposant els projectes que les seues formacions defensen per construir una nova piscina a la ciutat, Bel i Roig van topar quan l’alcalde li va retreure al socialista que “siga l’únic que defense una gestió privada de les piscines, incompatible amb l’ús del Club Natació Tortosa”, i Roig li va respondre que “vostè parla de privatitzacions, i què ha fet amb l’enllumenat de la ciutat? Nosaltres no diem que volem una gestió privada de la piscina, sinó en règim de concessió administrativa, com un pàrquing”, va apuntar.
Pel que fa als accessos a l’hospital i la construcció del nou, la majoria de partits van destacar la prioritat d’habilitar un ascensor o mitjans mecànics, així com un aparcament amb més places, per pal·liar el dèficit actual, i gairebé tots van reconèixer que en la situació de crisi actual difícilment es pot plantejar tirar endavant la nova edificació prevista anys enrere.
Un altre dels aspectes en el que han coincidit la majoria de candidats ara a l’oposició ha estat la necessitat de fomentar l’ocupació. El cap de llista de Movem, Jordi Jordan, ha explicat que la primera acció en cas d’accedir al govern seria fomentar una trobada entre totes les formacions per impulsar un gran pacte local per l’ocupació. Per la seua banda, el republicà Monclús ha destacat la necessitat de promoure el comerç i el turisme com a vies per crear llocs de treball.
Pactes preferents i descartats
En el torn de paraules en instar els candidats a pronunciar-se sobre disponibilitat i preferències en els pactes que puguen posar-se sobre la taula en cas que CiU no revalidés la majoria absoluta amb què ha governat l’últim mandat, va prendre protagonisme el cap de llista del Partit Popular, Xavier Dalmau, quan va apuntar que abans de plantejar-se pactes “hem de saber si sortim o no” i en tot cas, va admetre que “la cabra tira al monte, i pactaríem amb els més propers a nosaltres”.
ERC, sobre qui se centrava l’atenció davant la possibilitat que la formació done el seu suport a CiU com ja ho va fer en el primer mandat, va preferir mantindre la incògnita fins “interpretar allò que ens vulga dir la ciutadania diumenge”. Jordi Casanova va ser l’únic que ja va descartar d’entrada cap pacte si surtís, més enllà d’acords puntuals.
Jordi Jordan va ser més explícit en assegurar que no pactarà amb CiU perquè la seua formació es presenta com a alternativa de Govern i que en tot cas només pactaria amb formacions progressistes, i fins i tot va marcar l’ordre de preferència: ERC primer i el PSC en segon lloc. El PSC va descartar un pacte en l’extrema dreta però va mostrar-se obert a qualsevol altre “per programa i propostes” i finalment CiU va plantejar la condició de donar suport a la llista més votada i va afirmar que, fins i tot amb majoria absoluta, oferirà un pacte de govern a la resta de forces com ja va fer fa quatre anys.
Els sis participants, en acabar. Foto: S.Berbís
Publicat a aguaita.cat el dijous 21 de maig de 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada