divendres, 22 de maig del 2015

Poc intercanvi de cops en el debat electoral de Tortosa, amb les piscines i els possibles pactes com a temes principals


La polèmica pel projecte de les noves piscines, l'endeutament municipal, les propostes per dinamitzar Tortosa, la consulta sobre el monument franquista de la Batalla de l'Ebre, la falta d'un pla estratègic, la renúncia al nou hospital, i la política de pactes després de les eleccions del proper 24 de maig. Aquests són els temes que han centrat el debat a sis amb els candidats a l'alcaldia de Tortosa que el Col·legi de Periodistes ha organitzat aquest dimecres al vespre, junt amb alguns mitjans del territori. Ha estat l'únic debat electoral amb els candidats a les municipals de Tortosa, i ha tingut lloc al teatre auditori Felip Pedrell. El debat ha estat obert a la ciutadania, amb la presència de Ferran Bel (CiU), Enric Roig (PSC), Josep Monclús (ERC), Jordi Jordan (Movem Tortosa), Xavier Dalmau (PP) i Jordi Casanova (PxC), que són els candidats de les forces que actualment tenen representació a l'Ajuntament de Tortosa.

Bel, que ha estat l'únic candidat que ha participat en el debat vestit amb corbata, ha volgut defensar l'acció de govern i exposar algunes propostes per als propers quatre anys. En general, els altres candidats han evitat el cos a cos amb l'alcalde, i per tant hi ha hagut poc debat i poc intercanvi de cops. L'excepció ha estat el socialista Enric Roig, que ja ha aprofitat el primer bloc del debat per marcar perfil propi atacant a Bel, tot remarcant el fracàs de l'anterior complex d'aigües i de l'ampliació de la zona blava, a més de denunciar l'endeutament municipal. En el primer bloc, els candidats havien de valorar la situació actual de la ciutat i fixar les seues prioritats. En la seua contrarèplica, el candidat de CiU ha intentat desacreditar l'etapa socialista a l'alcaldia de Tortosa, però Roig ha sabut reaccionar insistint en remarcar "el forat" que deixa el govern de Bel amb la fallida del projecte de les piscines i la indemnització a les empreses que havien de fer les obres.

De fet, en el segon bloc, els caps de llista han hagut d'exposar les seues propostes al voltant de les piscines. El candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha pogut traure pit quan ha recordat que el grup d'Iniciativa sempre ha defensat la construcció d'unes piscines "factibles", i no el projecte "faraònic" que es va aprovar durant el mandat anterior, quan CiU governava amb Esquerra. Jordan ha volgut diferenciar la seua proposta de noves piscines amb el fet que seria climatitzada amb l'ús de biomassa; però Bel ha remarcat que també CiU preveu escalfar les instal·lacions amb biomassa, a més dels dos instituts de Ferreries i la Clínica Terres de l'Ebre. Tant Casanova com Monclús i Dalmau han explicat un model de piscines molt semblant al de CiU, en tant que PxC, ERC i PP s'han mantingut fins al final en la taula de negociació per consensuar el nou projecte. Unes piscines que costarien uns sis milions d'euros, i que l'Ajuntament pagaria en els propers sis o vuit anys. En canvi, Roig ha apostat per unes piscines que costarien uns tres milions d'euros, gestionades a través d'una concessió i per tant amb cost zero per al consistori. En aquest punt, Bel ha acusat el PSC de voler privatitzar la gestió de les piscines municipals.

Després de comentar les propostes per dinamitzar Tortosa, crear ocupació, recuperar el nucli antic, afavorir el turisme i promocionar la ciutat, els candidats han hagut de respondre qüestions concretes que els han formulat quatre periodistes. Ha estat en aquest tercer bloc quan Bel, Roig, Monclús, Jordan, Dalmau i Casanova han hagut de mullar-se més, en qüestions com el nou hospital i la millora dels accessos al Verge de la Cinta; el pla estratègic de Tortosa; la consulta sobre el monument franquista de la Batalla de l'Ebre i la política de pactes després de les eleccions de diumenge. En aquest punt, Jordan ha estat el més clar, quan ha dit que Movem Tortosa prefereix pactar amb ERC i el PSC, i que descarta governar amb CiU. En canvi, Dalmau ha provocat la rialla del públic, quan ha suggerit que el PP potser no aconsegueix cap regidor. També ha dit que "la cabra tira al monte", deixant entendre que el PP pactaria amb CiU. Per la seua banda, Monclús ha reiterat que ERC vol esperar-se a veure els resultats del 24 de maig. Casanova ha dit que està convençut que CiU perdrà la majoria absoluta, i que PxC no farà cap pacte de govern amb cap partit de "la casta". Roig ha afirmat que només descarta fer un govern amb l'extrema dreta, mentre que Bel ha dit que oferirà un gran pacte de ciutat a altres forces polítiques, fins i tot si repeteix la majoria absoluta.

L'etiqueta o hashtag per comentar el debat a les xarxes socials ha estat #DebatTortosa.

Publicat a La Marfanta i canal 21 el dijous 21 de maig de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada