dimecres, 5 de març del 2014

Lluitem contra la pobresa energètica

La crisi econòmica que patim està portant situacions que pensàvem oblidades a aquest país.
Des de l'arribada de l'hivern han saltat totes les alarmes, ja que un dels principals maldecaps d'algunes famílies és mantenir casa seva a una temperatura adequada. Es tracta d'un problema que s'ha accentuat durant aquests últims anys i que els experts ja  ho anomenen com a pobresa energètica.
S'estima que al voltant del 10% de les llars no poden pagar la factura energètica per mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada, o es veuen obligats a destinar una part excessiva dels seus ingressos per poder fer-ho. Any rere any, la pobresa energètica segueix creixent.
Si la gent gran va ser la primera en patir-la, ara el problema s'ha estès a famílies en general provocat per la pujada dels subministraments, la pèrdua del poder adquisitiu i la qualitat insuficient de molts habitatges.
Aquesta pobresa energètica és transversal i la conjuntura econòmica l'ha fet aparèixer i, el que és pitjor, s'incrementa. Moltes persones tenen problemes per mantenir casa seva a una temperatura òptima, moltes famílies no poden pagar els subministraments bàsics.
Des dels governs municipals tenim l'obligació d'ajudar als nostres ciutadans, i per això plantegem que l’Ajuntament de Tortosa apliqui una sèrie de mesures per lluitar contra aquesta pobresa energètica:
1.      Demanar al Govern de l'Estat la congelació de les tarifes energètiques i l'aprovació  de tarifes especials reduïdes per a les persones amb insuficiència de recursos.
2.    Demanar al Govern de l'Estat que eviti talls de subministrament en les llars de famílies amb insuficiència de recursos. 
3.      Sol·licitar al Govern de l'Estat que estableixi a l'electricitat i al gas natural, lIVA reduït del 10%, com s'aplica, per exemple, a les obres d'art, i no el 21% actual. 
4.    Sol·licitar a la Generalitat de Catalunya un Pla de Xoc contra la pobresa energètica per establir un sistema públic de tarifes socials reduïdes per a col·lectius amb insuficiència de recursos, així com establir un protocol de prevenció de talls de subministrament en col·laboració amb els Serveis Socials municipals que aconsegueixi, en cas de que es produeixin, la gratuïtat del servei de reconnexió. 
5.      Que l'Ajuntament estableixi una línia d'atenció al públic per tal d'assessorar a tots els ciutadans sobre possibles mesures d'estalvi i eficiència energètica a les seves llars alhora que, des dels serveis municipals, es faci un seguiment de quantificació i qualificació sobre la situació de pobresa energètica a la nostra ciutat i la seva evolució. 
6.  Negociar amb les companyies energètiques que operen a la nostra ciutat solucions davant els impagaments de les famílies sense recursos per tal d'evitar els talls del subministrament i garantir consums mínims. 
7.      Demanar una treva hivernal en el tall dels subministraments per a les persones en risc d'exclusió social, apel·lant a la responsabilitat social corporativa davant situacions d'emergència social com les que estan patint molts ciutadans i ciutadanes del nostre municipi. 
8.      Sol·licitar a les companyies subministradores que respectin la normativa vigent respecte als processos de tramitació i execució de talls de llum. 
9.    Establir una línia de subvenció municipal amb un màxim de 600 euros anuals destinada a aquelles famílies mancades de recursos mínims, per tal d'evitar el tall del subministrament i garantir els mínims necessaris per a desenvolupar la seva vida amb dignitat.
No podem oblidar que la pobresa energètica pot arribar a tenir conseqüències greus en la salut i empitjora la qualitat de vida de les persones.
No podem oblidar que en els tres primers trimestres del passat exercici les principals elèctriques del país van reconèixer uns beneficis de 7.638 milions d'euros, i encara es queixen d'estar patint minvaments multimilionaris, mentre que un 10 per cent de la població no pot escalfar casa seva. 
No podem quedar-nos amb els braços creuats, com fa l’alcalde de Tortosa i el seu govern, que prefereixen pagar als bancs per avançat cinc milions d’Euros, en comptes de donar subvencions als veïns i veïnes de Tortosa que no tenen suficients recursos per a escalfar casa seua.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada