dimarts, 25 de març del 2014

El web de Tortosa: ètica o cosmètica?

L’Ajuntament de Tortosa ha publicat la notícia que ha estat distingit amb el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, certificació que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb l'objectiu de reconèixer les bones pràctiques dels ajuntaments del país.

Tenint en compte que la UAB utilitza, per avaluar la informació dels webs dels ajuntaments, uns indicadors, elaborats en forma de preguntes, que responen a unes qüestions bàsiques podem acceptar que, com a pàgina web, la de l’Ajuntament de Tortosa proporciona informació municipal de caràcter tècnic, pràctic, turístic, etc. tal i com ho fan gairebé la totalitat de les pàgines web municipals dels diferents ajuntament, amb major o menor grau de continguts.

Paradoxalment l’Alcalde, ha expressat la seva satisfacció en rebre aquest segell, en la mesura que representa un reconeixement a l'esforç que ha fet l'Ajuntament a l'hora de fer més transparent i accessible a la ciutadania la informació municipal. I diem paradoxalment perquè el senyor Ferran Bel ha estat finalista als premis Micro tancat que atorga cada any el Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre, i que pretenen donar un toc d’atenció a aquelles persones o institucions que no han destacat per una política comunicativa transparent o cordial.

El tarannà del Sr. Bel, tant en les seves intervencions públiques com en la manera de tractar als partits de l’oposició, l’han fet digne mereixedor d’aquesta nominació i per tant pensem que la seva idea de transparència no és la mateixa que la que tenim la resta dels que convivim amb la seva política. Altre debat seria explicar que el reconeixement al web parteix del compliment d’uns indicadors que, òbviament, Tortosa en ser un municipi més gran i amb més recursos humans tindrà més possibilitats de seguir que altres.

En aquest sentit, quant al web, cal dir que si bé aquesta conté molta informació, també ha esdevingut una plataforma de publicitat de la política del govern de CiU, decisió per cert del govern i no dels tècnics municipals, que apareix només obrir el web , mentre que la resta dels grups municipals estem arraconats en un espai en què cal fer 5 passos per poder-hi accedir. A més, el butlletí electrònic que fa l’Ajuntament, i que s’envia als tortosins i tortosines, no incorpora cap informació ni article d’opinió dels partits de l’oposició.

De fet l’any 2008 el PSC va efectuar una denúncia al Síndic de Greuges després que, des del web municipal, a l’apartat l’Ajuntament Informa, es publiquessin diferents notícies amb atacs concrets al PSC i a la gestió de l’anterior govern. El Síndic ens va donar la raó i va emplaçar al govern a subsanar la situació d’indefensió i, tot i que el govern de CiU va crear un espai al web per als grups polítics, el mateix Síndic ho va tornar a qualificar d’insuficient i ho va dur en el seu informe anual al Parlament.

Finalment, cal recordar que l’Ajuntament de Tortosa és dels pocs que encara no permeten als ciutadans realitzar tràmits en línia a través de la seva pàgina web, cosa que està en vies de solució arran de la moció presentada pel grup municipal del PSC en què instava al govern de CiU a implementar l’administració electrònica.


Per tant, sembla ser que la transparència del senyor Bel es caracteritza per la manca de transparència, tant a la pàgina web com en altres temes municipals, ja que han estat nombroses les vegades que des del nostre grup municipal hem demanat documentació i no se’ns ha facilitat, havent-ho denunciat novament davant el Síndic de Greuges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada