dissabte, 20 de desembre del 2014

"Josep Rodríguez era un bon home, era un home bo" · El nostre reconeixement a la figura de l'alcalde republicà Josep Rodríguez

Parlament en l'acte de lliurament de la medalla "Pugna Pro Patria Dertosa" a títol pòstum a l'alcalde republicà Jospe Rodríguez Martínez el 19 de desembre de 2014 amb motiu del 75è aniversari de la seua mort.
Senyor Alcalde, senyores regidores, senyors regidors, autoritats, senyores i senyors, bona tarda i una salutació especial a la família de Josep Rodríguez, que avui ens acompanya, en nom del grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya.
Avui el nostre Ajuntament, l’Ajuntament de Josep Rodríguez, realitza un acte de justícia amb l’atorgament de la medalla “Pugna pro Patria Dertosa” a títol pòstum, a Josep Rodríguez Martínez, l’alcalde de Tortosa durant la Guerra Civil.

Josep Rodríguez era un home bo, un bon home. Un home afusellat l’any 1939, amb només 42 anys, quan les tropes sublevades contra el govern republicà van entrar a la nostra ciutat.

Un bon home que va morir assassinat després d’un simulacre de judici. El seus crims: tenir ideals i haver complit amb la seva obligació.

La prova de càrrec d’aquells que van prémer el gatell fou el simple fet d’haver estat un alcalde d’esquerres.

Josep Rodríguez era un bon home, era un home bo. Josep Rodríguez era un home que va complir amb la seva obligació.

De res li va servir haver intercedit, en el transcurs de la guerra, pel bisbe de Tortosa, ni tampoc haver propiciat l’intercanvi de la família Bau amb la del cap de la junta de defensa de Madrid, el general José Miaja.

De res li va servir la seva feina abnegada per la ciutat per fer front als bombardejos i a les mancances i penúries que va patir la població.

De res li va servir haver acollit refugiats procedents de Pozoblanco i Madrid i autoritzar a les famílies tortosines a allotjar-los a les seves cases, mesura que va resultar un èxit.

De res li va servir haver construït refugis per defensar la població dels atacs aeris; o bé haver aconseguit alimentar als que es van quedar bloquejats a Tortosa a causa del desbordament de l’Ebre l’octubre del 1936.

De res li va servir haver coordinat el rescat dels afectats pel descarrilament d’un tren a La Galera; ans al contrari, se’l va considerar còmplice de no evitar les violències comeses a Tortosa mentre fou alcalde, fets habituals a l’Espanya Republicana, tot i quedar patent la millora substancial assolida per Rodríguez de cara a la tranquil·litat pública a la ciutat.

De res li va servir, en la seva defensa, haver complit amb la seva obligació.

Josep Rodríguez creia en la justícia. Tant que, convençut per la propaganda feixista que res passaria a aquells que no tenien tacades les mans de sang, va voler tornar a la seva ciutat. I va ser empresonat i ajusticiat.

Un, no pot deixar de pensar en allò que vaig llegir un dia, quan el seu net, Josep Rodríguez, avui present, explicava en una entrevista al diari, com la seva iaia Àngela Curto es va assabentar de la mort del seu home Josep.

“Anava a visitar-lo a la presó, fins que un dia va preguntar per ell i ja l’havien afusellat”, deia l’Àngela.

La duresa d’aquesta frase explica la tràgica sort de moltes persones que van morir per defensar els seus ideals; per ser d’esquerres, i la indefensió de les seves famílies.

L’homenatge a Rodríguez ens obliga a recordar que Tortosa va ser una de les ciutats més castigades durant la guerra civil.
Una guerra que va portar a molts tortosins i tortosines a patir presó i exili, suposant la mort de molts homes bons, com Josep, que van morir per defensar allò que pensaven.

Per aquesta raó, amb l’homenatge a Rodríguez, també volem recordar a altres persones de la nostra ciutat represaliades, com Campos Terré o  Primitivo Sabaté, entre d’altres. Estem segurs que Josep voldria que aquest homenatge també ho fos per a aquells companys que, com ell, només van cometre el crim de lluitar per la justícia i que també han estat trets de l’oblit gràcies, entre d’altres, a l’obra del fill predilecte de Tortosa, Josep Subirats Piñana.

Tortosa estava en deute amb qui va ser el seu alcalde, i que fins i tot va donar la vida.

Josep Rodríguez, ja té el nom d'un carrer a Tortosa, al Grup del Temple, però era just i necessari, que li fos atorgat un reconeixement com el d’avui.

El nostre grup municipal felicita a l’Alcalde de Tortosa i a la resta dels impulsors de la medalla, als quals tots els tortosins i tortosines els hi hem d’agrair aquesta iniciativa, en el 75è aniversari de la seua mort.

Sense dubte, avui, ens farien falta més homes com Josep Rodríguez. Homes bons; bons homes. Persones amb un alt sentit de la responsabilitat, com ho va ser Josep, que posà per sobre dels seus interessos, els interessos de tots i totes, la defensa dels drets i les llibertats, en definitiva, de la democràcia.

Enric Roig Montagut
Portaveu del grup municipal del PSC
i candidat a l'alcaldia de Tortosa
Tortosa, 19 de desembre de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada