divendres, 17 de gener del 2014

Les primàries són una festa de la Democràcia

La celebració d'eleccions primàries al PSC per a l'elecció de candidats i candidates a les diferents alcaldies del nostre país ha constituït un èxit extraordinari, i s’ha convertir en un magnífic actiu polític. Una majoria sòlida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya estan d’acord amb la seua convocatòria i bona part dels mitjans de comunicació n’ha fet un balanç positiu de la iniciativa.

Les eleccions primàries del Partit dels Socialistes de Catalunya han aconseguit col·locar a la resta de l’elit política del nostre país a la defensiva, insegura entre adoptar o rebutjar aquest mecanisme de selecció en les seves respectives organitzacions.

Les raons són molt senzilles. Les eleccions primàries s'han entès com el mecanisme més apropiat per avançar en la democratització de la vida pública i fer més transparent la presa de decisions col·lectives a Catalunya.

Crec que les  eleccions primàries fomenten la introducció d'idees noves en el fòrum públic, enriqueixen i encoratgen el debat polític, i asseguren una major igualtat entre les diferents postures ideològiques que es donen a un partit, i trenquen amb l’hermetisme que en els partits s’imposa als militants a l’hora de designar els seus candidats als llocs de responsabilitat política. I d’altra banda, quan han fet fallida les pràctiques oligàrquiques que es donen en totes les organitzacions polítiques, les primàries poden evitar tots els inconvenients que s'atribueixen al sistema de selecció intern imperant en tots els partits polítics fins avui en dia.

Tenint en compte que una immensa majoria dels ciutadans i ciutadanes creu que els polítics no s'interessen pels problemes reals de la gent, la democratització del procés de selecció dels candidats i candidates contribueix a enfortir la seva identificació amb la democràcia i la seva participació en les institucions democràtiques.

No és tracta d’una lluita de personalismes, i s’equivoquen aquells que ho vulguin presentar així, sinó que es tracta d’engegar un procés de deliberació dirigit a establir un seguit d’alternatives polítiques convincents. I en aquest aspecte el PSC ha estat pioner.  

Les primàries són una festa, una més i si és vol la última, de la Democràcia. És un procés on diversos candidats i candidates, posant damunt la taula idees i estils d'acció diferents, han de mantindre un seguit de debats racionals dirigits a convèncer als militants i simpatitzants, i perquè no, al conjunt de ciutadans de les seves propostes, i no de les seves persones.

Es tracta per tant, d’un procediment que posa en competència posicions diferents, i és precisament, la introducció d’aquesta competència, la que permet fer més transparents, i més propers als ciutadans, als partits polítics.

I així volem que sigui a Tortosa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada