dimecres, 27 d’agost del 2014

El grup municipal del PSC deTortosa vol impulsar els pressupostos participatius a la ciutat

En aquest sentit, proposaran en el proper ple que es pugui dur a terme una “prova inicial” per a l’exercici pressupostari del 2015
El proper Ple de setembre, el grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Tortosa presentarà una moció en què demanarà al Govern Municipal i a la resta de grups que es posi en marxa un procés participatiu perquè al 2015 es pugui endegar, de forma experimental, un model de pressupostos participatius dirigit per tècnics en la matèria.
Es tracta d’una aposta decidida per transformar de dalt a baix la vida municipal de Tortosa "en la que pensem que han d’estar implicades totes les forces polítiques del consistori", ha subratllat el portaveu i alcaldable socialista, Enric Roig. Per aquesta raó, des del grup municipal socialista han encarregat un informe que permeti desenvolupar aquesta proposta.
Els pressupostos participatius són una nova forma d’entendre les relacions entre els polítics i els ciutadans. És una potent eina de participació i, sobretot, de gestionar l’Ajuntament, amb la qual, en un procés liderat per la pròpia institució, els ciutadans i les ciutadanes de Tortosa proposaran i decidiran en què gastar una part significativa dels recursos municipal. 
Els pressupostos participatius permeten que aquells que viuen en una ciutat puguin decidir en què volen gastar els seus impostos. Abans, però, s’ha de posar en marxa una campanya de difusió pública per donar a conèixer als ciutadans i ciutadanes de Tortosa el procés. Aquesta campanya permetrà constituir un Grup Motor de veïns i veïnes que impulsarà el procés i que serà el responsable de redactar el reglament del Pressupost participatiu. A partir d’aquí, s’inicien un seguit de mecanismes que han de permetre, finalment, que les propostes ciutadanes formin part dels pressupostos d’inversions municipals per al 2015.
Segons ha explicat el portaveu socialista, Enric Roig, “pensem que una altra manera de fer política a Tortosa, és possible i ho és en base a propostes positives i treballades com les que des del PSC de Tortosa estem portant en el plenari des de fa mesos, encara que aquestes no troben ressò en el govern de majoria absoluta de Bel”.
Segons l'alcaldable socialista: “Aquest debat ens permetrà fomentar la reflexió activa i la solidaritat d’uns veïns i veïnes que tindran l'oportunitat de conèixer i dialogar sobre els problemes i demandes de la resta, configurant una magnifica àgora ciutadana. Volem donar als ciutadans l’oportunitat d’intervenir de forma directa en les decisions preses pels polítics en els seus despatxos, fomentant de forma activa la participació”.
Els pressupostos participatius són sens dubte una aposta en ferm del PSC de Tortosa per la democratització de la vida municipal, que figurarà de forma destacada en el seu programa electoral per a les properes eleccions municipals. No obstant això, Roig ha deixat molt clar que no és només una aposta electoral, "com ho demostra el fet de proposar ja al ple municipal aquesta prova inicial i no guardar-la fins a les properes eleccions."
Les experiències més significatives s'han desenvolupat en ciutats com Sevilla, Còrdova, Albacete, Sant Sebastià, Terrassa Rubí i Sant Boi de Llobregat, entre altres. A les Terres de l'Ebre, una iniciativa similar es realitza a Ascó. 
Amb vista al proper ple, els socialistes també presentaran quatre mocions més, una per demanar la gratuïtat de la primera hora en aparcaments públics municipals; per aprovar determinades rebaixes en els impostos; per reclamar millores ferroviàries a les Terres de l'Ebre, i per instar a l'equip de govern que implementi les accions aprovades pel ple en la moció de la PAH de 3 de febrer de 2014. 
Publicat a tortosa.socialistes.cat el dimecres 27 d'agost de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada