dilluns, 28 de juliol del 2014

Dalmau “lo Tortosí”, un mag del segle XVI a la Festa del Renaixement

El seu espectacle es podrà veure del 24 al 27 de juliol a la seu de la Busca de Tortosa, on el notari Gil de Federic signarà credencials als visitants amb motiu de la Festa


Josep Dalmau, més conegut com Dalmau “lo Tortosí” es desplaçarà, amb motiu de la XIX Festa del Renaixement, a Tortosa per portar el seu espectacle de màgia a la seu de La Busca de Tortosa, situada a la casa Gil de Federic, al carrer Gil de Federic, planta Baixa. Dalmau va ser un dels il·lusionistes més importants del segle XVI a Europa, va actuar a les corts de Carles V i de Federico Sforza, i fins i tot va haver d’enfrontar-se a un tribunal de la Santa Inquisició. Recullen el seu nom autors tan coneguts com Cervantes, Lope de Vega i Quevedo. Durant els quatre dies de la Festa, del 24 al 27 de juliol, mostrarà les seves habilitats amb anelles, cartes, cordes i cubilets: divendres 15, a les 12, 19 i 21 hores; dissabte 26, a les 19 hores, i diumenge 27, a les 21 hores.
Aquest és un dels actes més destacats organitzats per la Busca, tal com ha explicat la seva presidenta, Teresa Castellà, que ha recordat que l’objectiu de l’associació amb aquesta iniciativa per tercer any consecutiu és sumar i “fer gran la nostra Festa del Renaixement”. Castellà ha recordat que l’associació té entre els seus objectius fundacionals entre altres, la promoció cultural, la recerca històrica i la promoció de l’època del Renaixement a Tortosa.
Per aquest motiu, els col·loquis són fonamentals en la proposta de la Busca. Enguany se’n realitzaran dos. Un primer, divendres 25 a les 20 hores, a càrrec del músic Rossend Aymí sobre L’orgue de la Catedral de Tortosa, i una segon, dissabte 26 a les 20 hores, sobre la Història de la màgia de l’antic Egipte al segle XVI, a càrrec del Mag Iñaki.
Cal recordar que tots aquests espectacles es faran en l’espai ambientat a la Seu de la Busca que recrea l’oficina notarial de la família Gil de Federic. Enguany, un dels atractius serà que tots els visitants podran rebre una credencial manuscrita amb el seu nom que signarà l’insigne notari tortosí. La Busca torna a oferir enguany ambients del segle XVI i també jocs de sempre com birles, tamburino i baldufes als quals s’afegeixen l’anella, l’espardenya i el diàbolo, entre altres.
Des del PSC de Tortosa, que dóna suport als actes de la Busca, el candidat a l’alcaldia, Enric Roig, ha destacat l’esforç de l’associació per ampliar l’oferta cada any i també el treball i l’estudi a l’entorn del Renaixement per aportar-ho a la Festa i contribuir a dotar-la de més contingut. Roig ha tornat a reiterar: “Una altra manera de participar de la vida social i política és possible, una altra Tortosa és possible”.
La Busca compta amb un bloc propi www.labuscadetortosa.blogspot.com
Publicat a La Rosa de Tortosa el dimarts 22 de juliol de 2014
http://larosadetortosa.blogspot.com.es/2014/07/dalmau-lo-tortosi-un-mag-del-segle-xvi.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada