diumenge, 6 d’abril del 2014

"Prometo deixar-me la pell per la gent de Tortosa"

Parlament d'agraiment per la nominació de l'Assemblea del PSC com candiadt a l'alcaldia de Tortosa:

Bona tarda, a tots i totes els i les militants i simpatitzants d’aquest gran partit.

Companys i companyes, amb profunda gratitud i humilitat, accepto la vostra nominació com a candidat a l’alcaldia de Tortosa.

En primer lloc, m'agradaria expressar de tot cor, el meu agraïment a tots i cadascú d’aquells que m’han avalat. A Joan, que ha apostat pel canvi, a Anna i a alguns bons amics incondicionals que m’han acompanyat en aquest llarg viatge, i a tots i totes els que formen l’equip de treball que ja fa tres anys que lluita per una alternativa d’esquerres a Tortosa. També als que m’han animat i també m’han desanimat.

Gràcies també a Pili, la meva dona, i als meus fills, Anna, Joan i Pau. Saben que els estimo molt, i que sense ells no hauria estat possible. Gràcies pel suport incondicional.  A totes i a tots, moltes gràcies!

Una vegada mostrada la meua gratitud, aquesta nit us vull contar una història. Potser ja l'heu escoltada alguna vegada. Potser m’heu sentit explicar com la meva mare ens va deixar als meus germans i a mi, sent molt joves. La història de com ella, amb molt d’esforç volia que els seus fills estudiessin. I com jo, lluny de casa, quan vaig anar a estudiar Arquitectura sempre deia que la meua ciutat no era Barcelona. Em vaig prometre que tornaria a la meua ciutat, Tortosa, i que viuria aquí fins el final dels meus dies treballant pel seu progrés i pel seu futur.

Aquesta promesa ha guiat la meva vida, i m'ha fet pensar que treballant dur i sacrificant-se és possible assolir el somni de la ciutat que volem per a nosaltres i per als nostres fills.

És per això que estic aquí aquesta nit, perquè sé que aquest somni ara esta en perill. En uns moments difícils com els d'ara, de retallades i de crisi econòmica, és més necessari que mai, que dones i homes corrents com vosaltres i com jo, lluitem pels drets socials.

Estic convençut que ens trobem davant d’un d’aquest moments decisius de la Història. Un moment en què molta gent està passant per una greu situació econòmica.

Aquesta nit, molts dels nostres veïns estan sense feina. Molts treballen per menys de lo que els hi toca. Molts d’ells han perdut les seues cases, allò pel que havien treballat tota una vida.  Avui, molts tortosins i tortosines ho han perdut tot, fins i tot l’esperança.

És evident que aquests problemes no són directament atribuïbles a l’Ajuntament. Però Convergència i Unió a Tortosa no ha fet res per a tractar de solucionar-los, al contrari, retallar i retallar.

És la Tortosa de les retallades, la que volem? És la Tortosa de les desigualtats, la que volem? És la Tortosa que privatitza els serveis públics, la que volem?

Si es té una mica de sensibilitat social, es pot veure que a la nostra ciutat hi ha molta gent que ho està passant molt malament. I no podem tancar els ulls a la dura realitat que ens envolta, no podem ser còmplices d'aquestes situacions injustes.

Aquesta nit, companys i companyes jo us dic: Ja n'hi ha prou!! Aquesta nit comença la nostra oportunitat de construir una ciutat més justa i solidària.

Al maig del 2015 hem d'aixecar-nos i dir a veu plena: ja estem farts!! Ja estem farts d'aquesta dreta que governa des de fa 7 anys Tortosa només per a uns quants.  D'aquesta dreta de la que la gent cada vegada està més farta. El canvi és a prop. El canvi és molt a prop!

Perquè companys, quan des del govern municipal no es fa res pels ciutadans de Tortosa que ho passen malament, quan diuen que no és el seu problema, lo que realment estan dient a cada tortosí és: Estàs sol. T’has quedat sense feina?: Mala sort. No tens diners per pagar la llum o el gas? Ho sento, passa fred. Has nascut pobre?: Fes el que puguis, encara que no puguis. Estàs sol!

Els socialistes tenim una mesura diferent del que ha de fer l’Ajuntament per la seua gent. I deixeu-me que us digui, la clau per a mesurar el projecte que avui encetem és complir amb la promesa fonamental que us faig aquesta nit: la d’estar sempre al costat dels que més ens necessiten, defensant els nostres valors, els valors socialistes. Aquesta  promesa  és la única raó per la qual estic aquí aquesta nit.

Perquè quan escolto a algú parlar de les dificultats de la crisi penso en la gent de la ciutat que ho està passant malament i que dia a dia lluiten per tirar endavant. Aquesta és la meua gent, la nostra gent. Aquesta és la gent per als què hem de governar. Aquesta és la gent que s'ha de sentir recolzada per nosaltres.

Jo m'emmirallo en la gent senzilla del carrer. Aquella que té dificultats per pagar la llum, aquella que lluita amb l'esperança que els seus fills i filles puguen estudiar i puguen triar un futur millor. I recordo quan la meua mare, amb llàgrimes als ulls, em deia que no tenia diners per arribar a final de mes.

Ells són els qui m'impulsen a treballar per una Tortosa millor, a treballar pel meu territori. Ells són els meus models, els meus herois, i és en el seu nom que pretenc guanyar les eleccions i mantenir la seva flama viva.

Ara és el moment de reafirmar-nos en les nostres idees socialistes. Aquesta és la nostra promesa. Aquest és el canvi que necessitem: Justícia social, creació de llocs de treball i una altra forma de governar.

Companys i companyes!: Jo estic aquí avui perquè a mi em van donar una oportunitat. Ara és el moment de complir amb la nostra obligació moral de no deixar ningú sense la seua oportunitat.

Companys i companyes!: Ara és el moment de ser valents, de ser agosarats. Ara és el moment d'apostar perquè Tortosa sigui una ciutat on els nostres fills i filles  tinguin l'oportunitat de desenvolupar les seues vides.

Companys i companyes!: Ara és el moment que una ciutat amb tant de passat, amb tanta història com Tortosa, tingui un futur digne.

Aquestes són les polítiques que hem de desenvolupar i tenim un any per a debatre-les amb tot aquell que les vulgui debatre. Vosaltres em coneixeu. Vosaltres em coneixeu bé, i ho farem. Nosaltres, els socialistes, som i estem oberts a les idees. Més enllà dels atacs personals tenim una actitud constructiva, i no com d'altres que fa tants anys que ens governen. Ara, davant les velles polítiques de dreta, és el moment de posar en relleu els valors del socialisme català.

Que ningú oblidi que som el partit d’Ernest Lluch, que som el partit de Jordi Solé Tura, que som el partit de Joan Raventós. Aquest és el llegat que ens ha arribat als socialistes catalans. Un llegat del qual hem d'aprendre molt. Un gran  llegat que estem obligats a mantenir.

Així que no permetrem que ningú ens digui que els socialistes no defensem Catalunya. No permetrem que ningú ens digui que els socialistes no estimem la nostra terra. La política de confrontació que han encetat Mas i Junqueras està malbaratant el patrimoni que generacions de catalans han construït. I els socialistes estem aquí per a restaurar i reivindicar aquest patrimoni.

I mireu, no cal anar molt lluny, diumenge passat a Sant Jaume vàreu veure com es pegaven colzades per sortir a la foto aquells que es creuen els hereus de Catalunya, i que recordareu van pactar el Pla Hidrològic Nacional. Les hemeroteques no perdonen i no obliden: Convergència va donar suport al PP i van vendre el territori a canvi de vots. Sí, sí, van vendre el territori a costa del seu benefici.

Però companys i companyes hem de tenir clar que la nostra feina no serà senzilla. El govern neoliberal de CiU vol fer miques el nostre sistema d'educació, de sanitat, i dels drets socials. I a Tortosa, en aquest 7 anys, li ha fet perdre també una cosa molt important, i que no es pot mesurar. Tortosa ha perdut el seu projecte de ciutat comú.  I aquest projecte és el  que hem de restablir. Perquè el Sr. Bel ha de saber que Tortosa no és seua, que Tortosa no és de CiU, que Tortosa és de tots els tortosins i les tortosines! I per això nosaltres ens deixarem la pell.

I també us vull dir que n'estic convençut que ho farem! I per fer-ho, confio en tots vosaltres! Confio en tots i totes i cadascun de vosaltres!

Nosaltres volem fer les coses de forma diferent!!. Perquè nosaltres, els socialistes, tenim idees noves. Perquè nosaltres, els socialistes SÍ tenim un projecte de futur. I no com altres que estan encara ancorats en polítiques del passat.

I tenim un any, companys i companyes. Tenim un any per a donar la cara, i per això compto amb cadascun de vosaltres. Un a un, dia a dia, porta a porta. Amb els nostres veïns, amb els nostres amics, amb els nostres familiars, amb cada tortosí i cada tortosina.

Tenim un any per dir prou a les polítiques del passat. Estic convençut que el canvi que necessita Tortosa ve del nostre partit. El canvi arriba perquè els ciutadans ho exigeixen. I el canvi s'escolta ja a cada cantonada, a cada conversa, a cada tertúlia. Per això, hem d'implicar la gent en el nostre projecte. Un projecte de Tortosa per a tothom.

Perquè ho he vist en aquesta campanya de primàries. Aquest mes he parlat amb molts militants socialistes i tots m’han demanat que avui més que mai tornéssim a posar, per sobre de tot, els nostres valors. Els valors que fa quasi 80 anys va impulsar a molts treballadors i moltes treballadores d’aquest país a donar les seves vides contra el feixisme, i per les seues llibertats. Els valors del canvi per una societat millor, per un societat d’iguals, per la llibertat i la justícia.

Companys i companyes, avui hem de prometre als ciutadans de Tortosa, una vegada més, que els acompanyarem amb els nostres valors en el seu caminar cap al futur, i és just i necessari que ho fem, que caminem amb ells!

Aquesta ha de ser la dura tasca que des d’avui ens espera i estic convençut que amb gran il·lusió i esforç la portarem a  bon terme.

Compto amb vosaltres! I sobretot, esteu ben segurs i tingueu ben present que vosaltres podeu comptar amb mi! Moltes gràcies!

Enric Roig Montagut
Tortosa, Terres de l’Ebre, 3 d’abril de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada